Sahra Halgan

Friday 27/09
20:00
Kjøp billett

Om arrangementet:

Dører 19:00
Konsertstart 20:00
Aldersgrense 18 år eller med verge
Event på Facebook

Sahra Halgan er en ikonisk artist fra Somaliland, en tidligere britisk koloni på Afrikas horn og et selvstendig land siden 1991, men ikke anerkjent av det internasjonale samfunnet. På 80-tallet, i sammenheng med krigen som brøt ut som en reaksjon på undertrykkelsen fra diktatoren i nabolandet Somalia, Siad Barré, fikk Sahra sitt kallenavn «Halgan», krigeren, og hennes sanger vant for alltid hjertet til et helt folk.

Hun jobbet som sykepleier ved fronten og trosset stamme- og familiekonvensjoner ved å synge for å helbrede de sårede og oppmuntre krigerne. Men til slutt tvang krigen henne i eksil. Frankrike ga henne politisk asyl. Det fulgte et liv som millioner av rotløse i Europa kjenner, diskret integrasjon fra bunnen, en familie å oppdra, hardt arbeid... 20 slitsomme år som fjernet henne fra musikken.

På begynnelsen av 2010-tallet dannet hun Sahra Halgan Trio i Lyon sammen med Aymeric Krol på perkusjon (BKO) og Maël Salètes på elektrisk gitar (Orchestre Tout Puissant Marcel Duchamp, L’étrangleuse). Trioen vekket en stille men konstant begeistring blant det europeiske publikumet og diasporaen som aldri har glemt henne. En minimalistisk form med rå lyd utviklet over to album, ble båret av Sahras unike stemme og hennes ustoppelige politiske engasjement for anerkjennelse av hjemlandet.

Siden 2013 har Sahra Halgan flyttet tilbake til hjembyen sin, Hargeisa, hovedstaden i Somaliland, for å realisere en drøm hun har hatt lenge: Å bidra til gjenoppbyggingen av landet sitt gjennom etableringen av et sted dedikert til levende musikk og poesi, Hiddo Dhawr («bevar kulturen»). Dette er også navnet som gruppen har valgt for det seneste albumet sitt.

Denne tredje platen plasserer mer enn noen gang en eldgammel musikk i hjertet av en moderne lyd, utenfor trender og tid. Tradisjonelle dikt fra århundrer tilbake, fest- og dansesanger, kjærlighetssanger, politiske budskap – alle er arenaer hvor Sahras stemme utstråler all sin varme igjennom vakker frasering, sin ironi eller alvor og formidling av historien til sitt folk og deres tilstedeværelse i verden - deres tragedier og gleder. Régis Monte, gruppens nyeste medlem bidrar med basslinjer, vintage orgel og elektroniske svev.

Sahra Halgan og bandet søker etter autentisitet og innovasjon i en unik allianse mellom somalisk sang og rockens opprinnelse.

Sahra Halgan // Youtube